+357 25 37 37 36 •

Digital Tomosynthesis

Δημοσίευση 5/12/2014

Η τομοσύνθεση είναι μια καινούργια τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης

...

Η τομοσύνθεση είναι μια καινούργια τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης, με υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού έναντι της κλασσικής μαστογραφίας. Με την τεχνολογία της τομοσύνθεσης, ο μαστός απεικονίζεται με πολλαπλές τομές του ενός χιλιοστού, με αποτέλεσμα να μπορεί να ξεχωρίζει τους φυσιολογικούς ιστούς από τη βλάβη, διευκολύνοντας την ανίχνευση των ύποπτων από τα καλοήθη χαρακτηριστικά ακόμα και της πλέον μικρής βλάβης. Έτσι, η ψηφιακή τομοσύνθεση καθίσταται μια ακόμα πιο αξιόπιστη εξέταση για τη γυναίκα. Ο χρόνος που απαιτείται για την ψηφιακή τομοσύνθεση είναι ελάχιστα παραπάνω σε σχέση με αυτήν της ψηφιακής μαστογραφίας και η δόση της ακτινοβολίας που δέχεται η εξεταζόμενη παραμένει χαμηλή και ασφαλής. Παρόλο που η ψηφιακή μαστογραφία παραμένει η βασική εξέταση (gold standard), η χρήση πλέον της τομοσύνθεσης με συνθετική μαστογραφία, η οποία προκύπτει από ανασύνθεση των εικόνων της τομοσύνθεσης, επιτρέπει τον ετήσιο έλεγχο των γυναικών με τομοσύνθεση. Η τομοσύνθεση βελτιώνει τη διαγνωστική ακρίβεια κατά περίπου 40% στις περιπτώσεις πυκνών μαστών.

Στο Κέντρο Απεικόνισης Μαστού διαθέτουμε ένα από τα κορυφαία μηχανήματα ψηφιακού μαστογράφου 3DimensionsTMMammographySystem της εταιρείας Ηologic (www.3dimensionssystem.eu), με δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης των μαστών-3D Μαστογραφία (Τομοσύνθεση) και στερεοτακτικής βιοψίας υπό την καθοδήγηση τομοσύνθεσης.

Η τομοσύνθεση αποτελεί σήμερα την τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στην απεικόνιση του μαστού, παρέχοντας πολλαπλές, διαδοχικές, υψηλής ανάλυσης εικόνες πάχους 1 mm, επιτρέποντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια και βελτίωση του ποσοστού ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού, ενώ διατηρεί την δόση ακτινοβολίας σε χαμηλά και ασφαλή επίπεδα. Το3Dimensions TOMO HD υπερτερεί έναντι των υπολοίπων μαστογράφων που διενεργούν τομοσύνθεση για τους εξής λόγους: α) είναι ο πρώτος μαστογράφος ο οποίος διαθέτει ΗD (Ηigh Definition) τομοσύνθεση με εικόνες ακόμη υψηλότερης ανάλυσης, β) διαθέτει συνθετική μαστογραφία (intelligent 2D) κλινικά αποδεδειγμένα εφάμιλλη της κανονικής 2D μαστογραφίας, με πιστοποίηση FDA και γ) έχει αποδειχθεί από πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες ότι μπορεί να εξασφαλίσει αύξηση της ανίχνευσης του διηθητικού καρκίνου σε ποσοστό έως 65% συγκριτικά με την απλή μαστογραφία. 

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του νέου μαστογράφου είναι ότι διαθέτει το πρόγραμμα TOMO HD από το οποίο μέσω της 3D λήψης δημιουργείται η συνθετική μαστογραφία (intelligent 2D), η οποία προκύπτει από επεξεργασία των δεδομένων και έτσι  γίνεται συγχρόνως τομοσύνθεση και 2D μαστογραφία ενώ η ασθενής εκτίθεται μόνο σε μία απλή δόση μαστογραφίας. Με αυτό τον τρόπο η συνολική δόση ακτινοβολίας και ο χρόνος της εξέτασης ελαττώνονται σημαντικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες όλες οι εξεταζόμενες με πυκνό μαστό (κατηγορίας C και D κατά ACR), πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία με τομοσύνθεση. Με το σύστημα TOMO HD αυξάνεται κατά 20-65% την ανίχνευση των διηθητικών καρκίνων ενώ μειώνονται κατά 15% τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

"Η ποιότητα στην εικόνα είναι το κλειδί στην πρώιμη διάγνωση."

 

1. Εκμηδενίζονται οι πιθανότητες ψευδώς θετικής ή ψευδώς αρνητικής διάγνωσης.

2. Αυξάνεται η διαγνωστική ακρίβεια μικρών βλαβών σε πρώιμο στάδιο.

3. Λιγότερες επαναλήψεις εξετάσεων

4. Λιγότερες βιοψίες

5. Μικρότερη πίεση στους μαστούς, επομένως και λιγότερος πόνος

1. Γυναίκες με ινοκυστικούς πυκνούς μαστούς και κατ΄ επέκταση σε νεαρές ηλικίες.

2. Γυναίκες με βαρύ κληρονομικό ιστορικό

3. Σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση ενός ευρήματος στη ψηφιακή μαστογραφία.

Προετοιμασία

Παρακαλείστε την ημέρα του ραντεβού σας να μην χρησιμοποιήσετε αποσμητικό μασχάλης καθώς αυτό μπορεί να απεικονιστεί σαν παθολογική περιοχή. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποσμητικό ενημερώστε το προσωπικό πριν την εξέταση ώστε να σας παρέχει τα απαραίτητα για να το αφαιρέσετε. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για ενδεχόμενη εγκυμοσύνη καθώς πρέπει να ληφθούν ειδικές προφυλάξεις ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η έκθεση του εμβρύου στην ακτινοβολία.

Διαδικασία

Όπως και στην κλασσική μαστογραφία, θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω. Ακολούθως ο υπό εξέταση μαστός θα τοποθετηθεί σε ειδική θέση ανάμεσα σε δύο παράλληλα πίεστρα του μηχανήματος. Τα πίεστρα συμπιέζουν ελαφρώς το μαστό και ακολούθως το μηχάνημα αρχίζει να περιστρέφεται λαμβάνοντας εικόνες πάχους 1 χιλιοστού στον υπό εξέταση μαστό. Η εξέταση διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα.