+357 25 37 37 36 •

Digital Mammography

Δημοσίευση 5/12/2014

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αλλά και αξιόπιστες μορφές μαστογραφίας και είναι η πλέον σύγχρονη εξέλιξη της καθιερωμένης μεθόδου της αναλογικής μαστογραφίας.

...

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αλλά και αξιόπιστες μορφές μαστογραφίας και είναι η πλέον σύγχρονη εξέλιξη της καθιερωμένης μεθόδου της αναλογικής μαστογραφίας. Η ψηφιακή μαστογραφία διαφέρει ουσιαστικά στον τρόπο καταγραφής της εικόνας του μαστού. Στην ψηφιακή μαστογραφία χρησιμοποιείται υπολογιστής και ψηφιακός αισθητήρας, σε αντίθεση με την αναλογική μαστογραφία που χρησιμοποιεί ακτινογραφικό φιλμ. Στο κέντρο μας διαθέτουμε τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακό μαστογράφο που εξασφαλίζει μοναδικά υψηλή ευκρίνεια με ελάχιστη δόση ακτινοβολίας για την ασθενή και άρα καλύτερα διαγνωστικά αποτελέσματα, συγκριτικά με τους αναλογικούς μαστογράφους. Επιπλέον διαθέτει την τεχνική της ψηφιακής τομοσύνθεσης η οποία αποτελεί μια τρισδιάστατη (3D) τεχνική απεικόνισης του μαστού, με ακόμα μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού. 

α) Το μεγάλο πλεονέκτημα στην ψηφιακή μαστογραφία είναι η δυνατότητα να εντοπίσει και να διακρίνει εξαιρετικά μικρά ευρήματα στη μαστογραφία.

β) Η εξέταση διαρκεί περίπου το μισό χρόνο σε σχέση με την αναλογική, καθώς δεν υπάρχει η διαδικασία εμφάνισης του φιλμ που είναι συνήθως αρκετά χρονοβόρα

γ) Μειώνεται πολύ η δόση της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται καθώς η ψηφιακή μαστογραφία έχει περίπου 25% λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με την αναλογική. 

δ) Οι εικόνες που λαμβάνονται στην ψηφιακή μαστογραφία είναι υψηλότερης ανάλυσης σε σχέση με την αναλογική, βοηθώντας την έγκαιρη αλλά και πιο αποτελεσματική διάγνωση του καρκίνου του μαστού 

ε) Παρέχει τη δυνατότητα επεξεργασίας των δεδομένων ηλεκτρονικά για βελτιστοποίηση της εικόνας που λαμβάνεται αρχικά

στ) Η εικόνα μπορεί να αποθηκευτεί σε ψηφιακή μορφή στον υπολογιστή, με δυνατότητα ανασκόπησης οποτεδήποτε, χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να μεταφέρει τις εικόνες της σε κάθε έλεγχο. Επιπλέον δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας των εικόνων καθώς παραμένουν αποθηκευμένες για πολλά χρόνια στον υπολογιστή.

Η ψηφιακή μαστογραφία πραγματοποιείται για δύο λόγους:

α) σε γυναίκες με συμπτώματα στους μαστούς, ώστε να ανευρεθεί η αιτία (διαγνωστική μαστογραφία)

β) προληπτικά σε όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών χωρίς συμπτώματα, για την ανίχνευση πρώιμων στοιχείων ανάπτυξης καρκίνου του μαστού (μαστογραφία προληπτικού ελέγχου).

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ιδανική επιλογή για γυναίκες με πυκνό μαστό, δηλαδή συνήθως για νεότερες γυναίκες, καθώς μπορεί να προσφέρει πιο ευκρινή απεικόνιση των μαστών, οπότε τα ευρήματα μπορούν να αξιολογηθούν καλύτερα και η διάγνωση να είναι ακριβέστερη

Προετοιμασία

Παρακαλείστε την ημέρα του ραντεβού σας να μην χρησιμοποιήσετε αποσμητικό μασχάλης καθώς αυτό μπορεί να απεικονιστεί σαν παθολογική περιοχή στην μαστογραφία. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποσμητικό ενημερώστε το προσωπικό πριν την εξέταση ώστε να σας παρέχει τα απαραίτητα για να το αφαιρέσετε. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για ενδεχόμενη εγκυμοσύνη καθώς πρέπει να ληφθούν ειδικές προφυλάξεις ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η έκθεση του εμβρύου στην ακτινοβολία.

Διαδικασία

Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω. Για τη λήψη της μαστογραφίας ο κάθε μαστός θα τοποθετηθεί σε ειδική θέση ανάμεσα σε δύο παράλληλα πίεστρα του μηχανήματος. Τα πίεστρα συμπιέζουν το μαστό σε βαθμό που να είναι ανεκτό στην ασθενή και ακολούθως λαμβάνονται δύο ακτινογραφικές λήψεις σε κάθε μαστό. Σε ορισμένες περιπτώσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον ιατρό γίνονται συμπληρωματικές λήψεις.