+357 25 37 37 36 •

Fine Needle Aspiration

Δημοσίευση 9/12/2014

Είναι η απλούστερη επεμβατική μέθοδος.

...

Είναι η απλούστερη επεμβατική μέθοδος. Εισάγεται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση λεπτή βελόνη εντός της βλάβης και αναρροφάται το περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να δοθεί για κυτταρολογικό έλεγχο και/ή καλλιέργεια σε υποψία φλεγμονής. Είναι γρήγορη και είναι πολύ καλά ανεκτή χωρίς αναισθησία. Η μέθοδος εφαρμόζεται :

  • σε κύστεις για ανακούφιση από τον πόνο ή για αισθητικούς λόγους
  • σε απόστημα για αναρρόφηση και καλλιέργεια του υλικού
  • σε υπερηχογραφικά ύποπτους λεμφαδένες στη μασχάλη
  • σε συμπαγείς βλάβες διενεργείται πλέον η βιοψία με λήψη ιστοτεμαχίου (Core biopsy).

Προετοιμασία

Επιτρέπεται η λήψη τροφής ή υγρών πριν την εξέταση. Εάν παίρνετε φάρμακα, θηλάζετε ή έχετε γνωστή αλλεργία πρέπει να το αναφέρετε στον ιατρό πριν την εξέταση. Εάν παίρνετε ασπιρίνη ή ανάλογα φάρμακα πρέπει να τα διακόψετε, σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό σας, τουλάχιστον 3 ημέρες πριν τη διενέργεια της βιοψίας.

Διαδικασία

Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε μερικά ρούχα ή να αποκαλύψετε την περιοχή ενδιαφέροντος και να ξαπλώσετε στο εξεταστικό τραπέζι. Ακολούθως ο ιατρός με τη βοήθεια του ηχοβολέα των υπερήχων θα εντοπίσει την περιοχή της βλάβης. Στη συνέχεια κατευθύνει τη βελόνα βιοψίας υπό απεικονιστικό έλεγχο στη βλάβη και αναρροφεί κυτταρολογικό δείγμα από τη βλάβη. Θα πρέπει να παραμείνετε ακίνητοι για όσο η βελόνα βρίσκεται στη βλάβη. Η διαδικασία της βιοψίας διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Μετά τη βιοψία μπορείτε να φάτε ή να πιείτε ελεύθερα και να επανέλθετε άμεσα στις δραστηριότητες σας. Το δείγμα θα σταλεί σε κυτταρολογικό εργαστήριο για να εκτιμηθεί.