+357 25 37 37 36 •

Breast Self Examination

Η αυτοεξέταση των μαστών είναι ο πιο εύκολος και ανώδυνος τρόπος για να εξετάζουν οι γυναίκες κάθε ηλικίας το στήθος τους. Ένας τρόπος που συμβάλλει σημαντικά στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και στην πλήρη ίαση των γυναικών που πάσχουν από τη νόσο αυτή. Με την αυτοεξέταση η κάθε γυναίκα εξοικειώνεται με την εικόνα και την αίσθηση του φυσιολογικού μαστού και είναι σε θέση να εντοπίσει τυχόν αλλαγές, ώστε να οδηγηθεί στον ιατρό έγκαιρα. Η πρώιμη διάγνωση σώζει ζωές.

Πως γίνεται η αυτοεξέταση των μαστών;

  • Σταθείτε όρθια μπροστά από ένα καθρέπτη με τα χέρια χαλαρά στο πλάι και εξοικειωθείτε με την εικόνα των μαστών σας. Ακόμα και μία μικρή αλλαγή στην όψη των μαστών μπορεί να αποτελεί σημαντική πληροφορία για την εντόπιση μιας βλάβης. Συγκρίνετε του μαστούς σας. Θα πρέπει να είναι συμμετρικοί ως προς το μέγεθος και το σχήμα, χωρίς αλλοιώσεις στο δέρμα που περιλαμβάνουν αλλαγές στο χρώμα, ζάρωμα, εισολκή (είσοδος προς τα μέσα) ή βαθούλωμα. Παρατηρήστε τις θηλές εάν είναι συμμετρικές στους δύο μαστούς. Είσοδος προς τα μέσα (εισολκή) ή αλλαγή της κατεύθυνσης της μίας θηλής που δέν προϋπήρχε, θα πρέπει να την αναφέρετε στον ιατρό σας.
  • Τοποθετήστε τα χέρια στη μέση σας και σκύψτε προς τον καθρέπτη, αφήνοντας τους μαστούς να πέσουν μπροστά. Παρατηρήστε τυχόν αλλαγές στο σχήμα των μαστών σε αυτή τη θέση.
  • Για την ψηλάφηση των μαστών σας χρησιμοποιήστε το αντίθετο χέρι για τον κάθε μαστό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, εάν σας διευκολύνει μια κρέμα ή λοσιόν δέρματος. Ξεκινήστε από την περιφέρεια προς το κέντρο του κάθε μαστού με κυκλικές κινήσεις και καλύψτε όλη την έκταση του ακόμα και τις θηλές. Μπορείτε να κάνετε την ψηλάφηση είτε σε όρθια θέση είτε "ξαπλωτή".
  • Για τη ψηλάφηση έχετε τα δάκτυλα σας ενωμένα και χρησιμοποιήστε την εσωτερική επιφάνεια της άκρης των δακτύλων. Διατηρήστε συνεχή επαφή με το δέρμα σας και πιέστε ελαφρά.
  • Ελέγξτε την μασχάλη σας για εξογκώματα. Τοποθετήστε το χέρι σας στη μέση και ψηλαφήστε με το αντίθετο χέρι για την κάθε μασχάλη. Οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε από την προηγούμενη αυτοεξέταση σας, θα πρέπει να την αναφέρετε στον ιατρό σας.

Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

οζίδια ή περιοχή στο μαστό ή τη μασχάλη που είναι σκληρά και ακίνητα

 


διογκωμένος, θερμός και ερυθρός μαστός

 


μεταβολή στο μέγεθος και το σχήμα του μαστού

 


εισολκή (είσοδος προς τα μέσα) ή ζάρωμα του δέρματος ή της θηλής

 


οποιαδήποτε μεταβολή στο σχήμα, την κατεύθυνση ή το χρώμα της θηλής

 


αυτόματο έκκριμα από τη θηλή

 


Πως γίνεται η αυτοεξέταση των μαστών;

Στο ιατρείο μας ο μαστογραφικός έλεγχος γίνεται με βάση τα κριτήρια της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σύμφωνα με τα οποία η αυτοεξέταση μαστού πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, επτά με δέκα ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου, ώστε οι μαστοί να είναι λιγότερο ευαίσθητοι και διογκωμένοι. Το ίδιο ισχύει και για της γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης. Εάν είστε έγκυος ή σε εμμηνόπαυση μπορείτε να πραγματοποιείτε την αυτοεξέταση οποιαδήποτε ημέρα και να επαναλαμβάνετε την εξέταση την ίδια ημέρα κάθε μήνα. Το ίδιο ισχύει και για της θηλάζουσες μητέρες, αρκεί η εξέταση να πραγματοποιείται μετά τον θηλασμό, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Τι πρέπει να κάνετε εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στο μαστό σας;

Τις περισσότερες φορές τα ευρήματα που αναφέρονται από τις γυναίκες κατα την αυτοεξέταση, δεν αφορούν σε καρκίνο του μαστού. Συχνότερα τα εξογκώματα που ψηλαφώνται κατά την αυτοεξέταση αφορούν σε κύστεις ή ινοαδενώματα που αποτελούν καλοήθεις βλάβες του μαστού. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αναφέρετε σε ένα ειδικό για το μαστό ιατρό οποιαδήποτε μεταβολή παρατηρήσετε στη σύσταση των μαστών σας κατά την αυτοεξέταση, ώστε να αξιολογήσει τα ευρήματα. Η έγκαιρη προσέλευση σας στον ιατρό μπορεί να σας σώσει τη ζωή.